середу, 23 травня 2012 р.

З ВЛАСНОГО АРХІВУ 

АДВОКАТА ОЛЕНИ БІЛЕЦЬКОЇ!

Чужа родина – темний ліс, сповнений таємниць та загадок. Цю істину ще раз підтверджує реальна історія з життя  Ольги (прізвище та ім’я змінені, не розголошується із-за судових процесів, які ще тривають). Молодою дівчиною, вона закохалась та одружилась з привабливим, розумним та, як на ту мить вважалося, найкращим чоловіком у світі, Володимиром. Сімейне життя сповнене радощами і турботами за маленькою донечкою, буденними проблемами, незначними сварками та непорозуміннями поступово давало тріщину. 
Кожна сім’я проходить декілька етапів розвитку, і перехід з одного в іншій, як правило, супроводжується кризою. Напевне саме її ї не витримала родина. Після дванадцяти років спільного життя їхній шлюб відділом РАЦС розірвали на підставі рішення суду. Але на цьому історія київської родини на завершилась, а тільки розпочалась, точніше розпочалась її найнеприємніша частина.
Після розлучення, життя Ольги стало просто неможливим у спільній з колишнім чоловіком  квартирі, яку вони отримали після двох років суспільного життя. А ось поділити не можуть вже 19 років після розірвання  шлюбу. Володимир не озираючись у минуле, не зважаючи на рідну донечку, жорстоко поводився із колишньою дружиною, унеможливлював їхнє життя у спірній квартирі. Задля збереження свого життя, у потерпілої був єдиний вихід – переїхати в сарай, який знаходився на присадибній ділянці.
Незважаючи на нестерпну поведінку та ставлення колишнього чоловіка, жінка щомісячно сплачувала комунальні послуги за квартиру з якої їх безпідставно, незаконно вигнали. Але прийшовши черговий раз до ЖЕКу, для отримання необхідних квитанцій, їй сповістили, що її разом з донькою зняли з реєстраційного обліку без зазначення підстав. Навіть важко уявити стан жінки, на ту мить, коли вона дізналась, що їх позбавили єдиного шансу у судовому порядку встановити справедливість. Почуття безвиході та нестерпного болю переповнювало серце потерпілої.
Але і на цьому історія не закінчується, а тільки набирає нових обертів. Наша співрозмовниця випадково знайшла старий паспорт колишнього чоловіка, який красномовно засвідчив, що на час укладання шлюбу з Ольгою, він перебував в іншому офіційно зареєстрованому шлюбі. Для втомленою та розгубленої жінки це стало ніби промінцем сонця у кінці тунелю. Володимир пояснив свої незаконні дії досить примітивно – отримав новий паспорт, надавши до органів ВСУ заяву про його втрату.
Зважаючи на те, що дані обставини були не відомі потерпілій під час укладання шлюбу, вона звернулась до суду з заявою про скасування рішення про розірвання шлюбу в зв’язку із виявленням нових фактів. Адже це дає їй шанс отримати свою частину житла. Згідно ст.45, якщо люди протягом цивільного шлюбу набули майно, воно вважається спільною частковою власністю. А при необхідності поділяється на частини у відповідності до безпосередньої участі обох сторін у придбанні цього майна. Але позивачці відмовили – розірвання шлюбу вже зареєстровано в органах РАЦС.
Ольга не мала можливості звернутись у встановлений законом строк для перегляду рішення у зв’язку з новими обставинами. Адже колишній чоловік навіть після розлучення постійно чинив психологічний та фізичний тиск на жінку, створював судові тяганини стосовно розподілу квартири та постійно погрожував, що позбавить її життя. А коли усе ж таки потерпіла знайшла час і сили  для подання необхідних документів до суду - їй відмовили, мотивуючи тим, що вже є рішення, яким шлюб між сторонами  розірвано, а отже і відпали підстави для визнання його недійсним.
Згідно п.5 Постанови пленуму Верховного суду України «Про практику перегляду судами у зв'язку з ново виявленими обставинами  рішень,  ухвал  і  постанов   у   цивільних  справах, що набрали законної сили» № 1 від 27.02.1981 року зі змінами, як   нововиявлені   можуть   розглядатися   обставини,  що обґрунтовують вимоги або заперечення сторін чи мають інше  істотне значення  для  правильного  вирішення справи,  які існували на час постановлення рішення,  ухвали,  постанови. Але про них не знали і не  могли  знати  заявник  і суд. Наприклад,  виявлення факту,  що сторона була недієздатною,  угода чи актовий запис  недійсні,  наявність даних про недійсність розірваного судом шлюбу, вказівки Конституційного Суду України про преюдиціальність його рішення  при  розгляді  судами   загальної юрисдикції позовів, пов'язаних із правовідносинами,   що виникли в наслідок дії неконституційного акта тощо – коментує дану справу адвокат Ольги.
Шлюб вважається недійсним, якщо порушуються вимоги, встановлені українським законодавством - в Україні шлюб не може бути укладений, якщо хтось із «наречених» вже офіційно має чоловіка або дружину.
Представник юридичної кампанії, який захищає інтереси Ольги, зазначає, що згідно ст.39 недійсний шлюб є абсолютно недійсним і не тягне для сторін правових наслідків. Якщо сторони, які перебувають у недійсному шлюбі, розірвуть його в судовому чи адміністративному порядку, це не буде мати правового значення. З моменту реєстрації недійсного шлюбу та до моменту його розірвання сторони не вважаються дружиною та чоловіком. Оскільки недійсний шлюб юридично не існує то і «розривати» нема чого.
Попадаємо до суду, а арбітрів немає, є лише хабарники, здирники, злочинці  в мантіях. Не знаючи чого чекати від правосуддя, вихід один самосуд і на цьому крапка.
 Розуміючи ці складні але законні пояснення її справи, жінка не втрачає надії на позитивну розв’язку довготривалого судового процесу. Незважаючи на численні перепони на шляху до законної власності, жінка знову подала заяву про перегляд рішення про розірвання шлюбу, у зв’язку із ново виявленими обставинами. Адже відповідно до ст. 43 СК України, розірвання шлюбу не є перешкодою для визнання шлюбу недійсним. Якщо шлюб розірвано за рішенням суду, позов про визнання його недійсним може бути пред’явлено лише після скасування рішення суду про розірвання шлюбу.
Будемо сподіватись, що на цей раз суд прийме сторону позивачки.




Немає коментарів: