Чи шкідливий цукор для здоров'я людини


цукор
Всі ми з дитинства знаємо, що цукор шкідливий для здоров'я. Але чи так це насправді? Сучасна медицина відповідає: однозначно - так! Однак, якщо ви не знаєте точно, наскільки цукор негативно впливає на ваше здоров'я, вивчіть 10 основних причин, чому ви повинні обмежувати його споживання.
Ось основні причини того, чому саме шкідливий цукор.
1. Цукор є причиною різкого падіння глюкози в крові
Нестабільний рівень цукру в крові часто призводить до перепадів настрою, втоми, головного болю та жаги до більшого вживання цукру. Це така форма залежності, коли кожна нова порція цукру змушує вас почувати себе краще тимчасово, але за кілька годин ви знову відчуваєте гостру потребу в цукрі. Однак ті люди, які уникають цукру взагалі, зрідка або й зовсім не відчувають необхідності у вживанні цукерок. При цьому вони відчувають емоційну стабільність і повноту життя. Тобто життя без солодкого можливе - варто тільки звикнути.
2. Цукор збільшує ризик ожиріння, діабету і серцево -судинних захворювань
Широкі дослідження показують, що, чим вищий глікемічний індекс (Г І) у їжі (тобто у продуктах, які швидко впливають на рівень цукру в крові), що споживає людина, тим більше ризик ожиріння , діабету і серцево-судинних захворювань. Нові дослідження показують зв'язок між високим Г І і різними формами раку. Давно відомо, що велика кількість цукру може спровокувати серцеві болі. Є навіть таке поняття як «глюкозний шок» - це коли людина вживає занадто велику кількість цукру одноразово.
3. Цукор впливає на імунну систему
Дослідження на тваринах показали, що цукор пригнічує імунну систему. Нам необхідно більше знань, щоб зрозуміти точний механізм цього процесу. Але вже достеменно відомо, що цукор впливає на розвиток у організмі певних бактерії, і коли вони виходять "з-під контролю", інфекції і хвороби вражають нас. «Ласуни» хворіють частіше - це доведений факт. Тепер вчені близькі до того, щоб довести першопричину цього явища.
4. Часте споживання продуктів з високим вмістом цукру призводить до дефіциту хрому
Це щось на зразок порочного кола: якщо ви їсте занадто багато цукру та інших очищених вуглеводів - ви не отримуєте достатньої кількості хрому, а одна з основних функцій хрому - регулювати рівень цукру в крові. На думку експертів, більшість з нас не отримують достатньої кількості дієтичного хрому.
Хром зустрічається в різних тваринних продуктах, морепродуктах і рибі, а також у більшості рослинних продуктів. Оброблений крохмаль та інші вуглеводи здатні "вкрасти" хром з продуктів. Тому краще всього їсти хліб з цілісного зерна. Можна також приймати хром додатково, але потрібно враховувати, що засвоюється він дуже погано.
5. Цукор прискорює старіння
Надмірне вживання цукру - це вірний шлях до старіння. Перше, що ви помітите - провисання шкіри. Частина цукру, який ви їсте, після потрапляння в кров атакє організм, притягаючи до себе білки - процес, що називається глікерування. Ці нові молекулярні структури сприяють втраті еластичності тканин тіла - від шкіри до органів і артерій. Чим більше цукру в крові, тим швидше тканини пошкоджуються. Так що солодке - зовсім не корисне для жінок, що бажають продовжити свою молодість і красу.
6. Надлишок цукру викликає карієс
Цукор - одна з головних причин хвороб зубів. Мабуть, це головний недолік цукру, про який ми знаємо з раннього дитинства. З цим важко посперечатися. Власне, причиною карієсу є не цукор як такий, а те, що його дуже «люблять» бактерії, які осідають на зубах. Звідси поява зубного нальоту і зубного каменю. Карієс виникає в процесі впливу бактерій на поверхню зубів.
7. Надлишок цукру може викликати серцево-судинні захворювання
Останні дані показують, що хронічні інфекції, такі як захворювання пародонту, грають значну роль у розвитку хвороби коронарної артерії. Найбільш популярною є теорія, що організм реагує на широкий спектр інфекцій. Найчастішою інфекцією після прийняття цукру у великих дозах є саме інфекція ясен. Тому це найчастіша причина серцево-судинних захворювань.
8. Цукор впливає на поведінку і пізнавальні здібності у дітей
Мало хто знає, що цукор впливає на дитячу психіку. Вважається, що однією з причин розладу уваги (синдром дефіциту уваги з гіперактивністю) може бути вживання цукру. Багато дітей з синдром дефіциту уваги мають непереборне бажання споживати продукти з високим вмістом цукру, що призводить до гіпоглікемії.
Усі харчові продукти з високим вмістом цукру є причиною швидкого підвищення рівня цукру в крові, що призводить до тимчасового припливу енергії, а також гіперактивності. Це неминуче приводить до дратівливості, проблемами зі сном та відсутності концентрації. Тому, якщо протягом більшої частини часу - особливо на сніданок - низький рівень цукру в крові буде залишатися стабільним, це дозволить дитині зосередитися краще та стабілізувати свої емоції.
9. Цукор збільшує стрес
Як не дивно, зайвий цукор призводить до збільшення вироблення гормонів стресу. Ці хімічні речовини - справжня "бригада швидкої допомоги" для організму. Вони вступають у дію, коли рівень цукру в крові занизький. Коли ж він зашкалює - стрес починає виникати буквально нізвідки.
Наприклад, "цукрові бомби" (скажімо - шматок торта) викликають викидання гормонів стресу, таких як адреналін і кортизол. Ці гормони забезпечують підвищення рівня цукру в крові. Тим самим у тіло швидко постачається заряд енергії. Проблема в тому, що ці гормони можуть змусити нас відчувати тривогу, дратівливість і навіть страх. Всупереч розхожій думці про те, що солодке покращує настрій, треба констатувати, що надлишок цукру веде до виникнення стресу.
10. Цукор заважає всмоктуванню важливих поживних речовин
Дослідження дієтологів показують, що люди, які споживають великі дози цукру, мають мінімальне поглинання життєво важливих поживних речовин, особливо вітаміну А, вітаміну С, фолієвої кислоти, вітаміну B -12, кальцію, фосфору, магнію і заліза. На жаль, ті, хто споживає найбільшу кількість цукру - це діти та підлітки - саме ті, хто найбільше потребують цих поживних речовинах.
Можливо, знайомство з цими десятьма пунктами переконає вас не їсти цукор (або, принаймні, не в таких великих кількостях). Намагайтеся бути більш обережними у виборі їжі. Потрібно почати з того, щоб дізнатися, де є "прихований" цукор. Хочете - вірте, хочете - ні, але їжа не обов'язково повинна мати солодкий смак, щоб вказувати на вміст цукру. Тому завжди уважно читайте етикетки на упаковках продуктів. Тепер ви точно знаєте, чи шкідливий цукор для здоров'я - людина сама повинна дбати про стан свого організму.

Коментарі

  1. Почему сахар вреден для зубов??? Я никак не могу это понять. Может быть Вы мне расскажите детальнее? Я наооборот слышал в стоматологии Призма http://prisma13.com/ что сахар почти не несет вреда забаной емали. Хочу больгшую и обоснованную статью по этому поводу! Жду!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар