суботу, 2 серпня 2014 р.

Освіта в Польщі в реаліях сьогодення

Про специфіку освіти в Польщі у 2014 році розповідає керівник програми «Європейська освіта» Олена Білецька.


Пані Олено, розкажіть, будь ласка, про головні переваги освіти в Польщі сьогодні.
Навчання в Польщі – це європейська вища освіта, європейські дипломи (а не дипломи європейського зразка), що визнаються без додаткового підтвердження в усіх країнах Європейського Союзу, Україні, а також у США, Канаді, Австралії та Новій Зеландії й не потребують додаткового спеціального визнання або нострифікації.

Зараз багато ВНЗ Польщі співпрацюють з іншими вишами Європи і можуть видавати подвійні дипломи (Польща+Франція, Польща+Англія, Польща+Німеччина тощо). Тобто, навчаючись у ВНЗ Польщі, можна крім польського диплома одержати ще диплом одного з європейських університетів за один курс навчання.

На відміну від українських документів про освіту, що визнаються лише в Україні та країнах пострадянського простору, дипломи польських університетів мають більші переваги при працевлаштуванні як в Україні, так і за кордоном.

До речі, на початку 2013 року для українських студентів легалізували працевлаштування під час навчання в Польщі: студенти можуть працювати саме за своєю спеціальністю. Що стосується працевлаштування в Польщі після завершення навчання, то в цій країні не вистачає спеціалістів у напрямах будівництва, в аграрному секторі, IT тощо. Тому тим, хто навчається в таких містах, як Варшава, Краків, Люблін, Вроцлав, роботодавці можуть запропонувати багато вакансій.

На сьогодні з урахуванням ситуації, що склалась на сході України, навчання в Польщі – це не тільки якісна освіта та європейський диплом, можливість швидше працевлаштуватись, отримати досвід, а ще й безпека для українських дітей і спокій для їхніх батьків.

Крім того, польські ВНЗ розуміють ситуацію в Україні і йдуть на зустріч українським студентам: вони готові їх прийняти раніше строку, розмістити в гуртожитках, допомогти в інших питаннях. Зараз виші створюють у своїх кампусах курси польської мови і за 1–2 місяці до початку навчання можуть підготувати нашого студента до навчання польською.

А хіба можливо за 1–2 місяці опанувати іноземну мову в обсязі, достатньому для навчання?

Можливо, два місяці й не достатньо для досягнення відповідного рівня знання польської мови, але, як показала практика компанії «Європейська освіта», яка вже понад дев’ять років працює в цій сфері, з невисоким рівнем знання мови можна протягом навчального року відвідувати додаткові курси при ВНЗ (зазвичай безкоштовні) й підвищити рівень мови безпосередньо під час навчання. Але для інженерних і деяких інших спеціальностей, де є характерна термінологія, рівень знань не повинен бути нижче, ніж В1.

Крім того, такі 1–2-місячні курси мови при ВНЗ створені ще і для адаптації студентів, які не вступили в український виш або відкладали до останнього й не вчили польську мову протягом необхідних півроку-року. За нашим клопотанням польські ВНЗ можуть прийняти таких абітурієнтів без знання польської мови за умови, що вони пройдуть відповідні 1–2-місячні курси. Також, якщо майбутні абітурієнти до нас звертаються завчасно, ми пропонуємо курси польської мови при компанії «Європейська освіта» в Україні.

За який час необхідно готуватись до вступу в польські ВНЗ, щоб не виникало таких проблем з мовою та бюрократичних ускладнень?

Зазвичай підготовка починається не менш ніж за рік до вступу. Щодо цьогорічної вступної кампанії, ті абітурієнти, які у 2013 році звернулись до нас і вчасно підписали контракт, пройшли співбесіду, то вони мали час вивчити мову. Але багато хто з різних причин дотягнув до останнього, плюс ситуація на Сході: хтось і не думав їхати, але, виходячи із ситуації у країні, звернувся в нашу компанію, і ми зв‘язалися з ВНЗ і проінформували про те, що дитина може і взагалі не володіти мовою. І тоді керівництво цих вишів може поставитись до таких дітей більш лояльно і протягом певного періоду дозволяє їм вивчити польську мову вже під час навчання у ВНЗ.

На сьогодні до нас звернулось дуже багато бажаючих зі Сходу, із Криму, і є багато запитів про те, чи можна виїхати раніше, ніж починаються заняття, на що виші відреагували досить лояльно, пришвидшивши процес видачі запрошень на навчання.

У той же час, вступна кампанія 2015/16 року вже розпочалась. Уже зараз батьки думають, консультуються й домовляються на кінець серпня – початок вересня підписати з нами контракт і пройти співбесіду.

Вступна кампанія на території України триває цілий рік – вона не припиняється. Подання документів у польські ВНЗ у нас закінчується наприкінці серпня для того, щоби вчасно отримати запрошення на навчання.

Навчання в Польщі на стаціонарі починається з 1 жовтня, а для заочного навчання – з першого листопада і триває десять місяців. Тому вересень – це час для українців на такі формальні процедури, як віза, а також для вчасного приїзду в Польщу. Якщо студент хоче пройти попередні мовні курси, які є при виші, або інтенсивні курси, то оформлення пришвидшується, і віза видається не тільки на час навчання, а й на час, коли дитина буде вивчати польську.

Стосовно віз – чи виникають зараз проблеми з візами для українців?

Так, виникають. На початку 2013 року зовнішньополітичне відомство Польщі заявило, що тепер тільки кожний десятий претендент на внутрішню польську або шенгенську візу зможе звернутись по неї безпосередньо в дипломатичне представництво країни. У консульствах обслуговуватимуть лише членів польської діаспори, VIP-персон, репатріантів та офіційні делегації від влади. На жаль, студентів, які їдуть на навчання в Польщу, у цьому переліку немає. Тільки перелічені категорії громадян можуть претендувати на безкоштовне подання візових документів. Решті українців, у тому числі і студентам, які їдуть на навчання в Польщу, хочеш-не-хочеш, залишається користуватися платним сервісом візових центрів – це приватна фірма, що на замовлення консульства офіційно надає послуги з отримання віз.

Отримання віз у Республіку Польща саме зараз є досить проблематичним через те, що не існує вільних дат реєстрації візових документів у системі e-konsulat, а також у зв’язку із ситуацією на Сході України, де візові центри не працюють через російську агресію. Тому на візові центри центральної України додаткове навантаження лягає, і з отриманням польської візи спостерігається додатковий ажіотаж.

На сьогодні ситуація критична: на червень тільки в київський візовий центр було подано 200 тисяч заявок на польську візу. Не дивлячись на те що для студентів віза повинна бути безкоштовною, з них стягується плата за послуги візового центру.

Тому я раджу майбутнім студентам і батькам, молоді, яка хоче одержати ступінь бакалавра, магістра та другу вищу освіту, завчасно думати й вибирати ВНЗ за кордоном, не зволікати і звертатись у компанію «Європейська освіта» по допомогу.

Які послуги можна отримати, якщо звернутись по допомогу в компанію «Європейська освіта»?

Компанія «Європейська освіта» піклується про інтереси кожного слухача індивідуально, підбираючи найкращий варіант навчання для кожного студента. Хочу звернути увагу на те, що ми співпрацюємо із двадцятьма провідними польськими університетами, які дають можливість вибрати спеціальність з понад 600 запропонованих. Ми уповноважені проводити в м. Києві співбесіди й зараховувати абітурієнтів у вищі навчальні заклади. Фактично дитина, не виїжджаючи в Польщу, вступає в польський ВНЗ (така процедура вступу означає, що результати ЗНО не потрібні – достатньо мати атестат).

Деякі батьки беруться самостійно проходити процедуру вступу, і тоді їм доводиться 2–3 рази відвідувати Польщу, що виходить дорожче. Плюс, виходячи з нашого досвіду, з першого разу не вийде подати документи самостійно, тому що ВНЗ може щось не прийняти.

Ми полегшуємо для абітурієнтів цю процедуру, вони в Україні стають студентами на підставі того, що пройшли співбесіду. Якщо дитина ще не має певного віку, ми видаємо підтвердження, вона отримує дорослий закордонний паспорт, а також, якщо є виклик у військомат, ми видаємо попереднє підтвердження, що хлопець є студентом польського ВНЗ.

Послуги нашої компанії, на жаль, залежать від курсу валюти, але це в рамках 8000–9000 гривень за весь пакет послуг. Він включає співбесіду, підготовку документів, їх переклад крім апостилю, легалізацію, подання всього пакету документів у ВНЗ, одержання запрошення, надання запрошення нашим студентам, оформлення анкети про отримання візи тощо. Якщо батьки хочуть, щоб наша компанія супроводжувала дитину при виїзді за кордон, то в нас формуються групи по 15 осіб, які ми супроводжуємо.

Якою сьогодні є вартість навчання в Польщі?

Зараз середня вартість навчання в Польщі для отриманні ступеня бакалавра становить від 900 до 1200 євро на рік. Магістратура трохи дорожче. Найдорожчі магістерські напрями – архітектура, транспорт і логістика, бізнес-освіта – 2000–3000 євро на рік.

На сьогодні перший рік навчання для українських громадян мусить бути обов‘язково повністю оплачений, тому що посольство Польщі в Україні вимагає підтвердження оплати першого року навчання для видачі річної студентської візи. Для самого ж навчального закладу зазвичай достатньо оплати за перші один або два місяці. українські студенти можуть оплачувати навчання на наступних курсах саме помісячно саме помісячно.

Продовжуючи тему фінансів – скільки коштує проживання студента в Польщі?

Звісно, це залежить від студента, але в середньому проживання, побут, харчування обходяться студенту (місце у 2–3-місній кімнаті) у 150–200 євро на місяць. У середньому молодь витрачає на проживання 800–1000 гривень за помешкання плюс до 1000 гривень на побут, харчування, транспорт. У Польщі великі знижки для студентів на проїзд, продукти й одяг дешевше, ніж в Україні.

З якими труднощами сьогодні найбільше стикаються українські абітурієнти?

Найбільші труднощі виникають у тих, хто має намір навчатись у магістратурі. Українські виші навмисно затримують видачу свідоцтв про завершення певного ступеню. Крім того, щоби подати документи в польський ВНЗ, їх обов’язково треба апостилювати. І саме в цьому році українське свідоцтво підписується ректором ВНЗ, а додаток підписується зовсім іншою людиною. Апостиль стандартно робиться десять днів. Але якщо є така розбіжність, при апостилі необхідно підтвердити додаток від ВНЗ, і тоді ця процедура триває двадцять днів. Тобто затягується видача апостилю, а також дипломів бакалавра.

Що сталось на сході та півдні – у Донецьку, Луганську, Криму? Там узагалі дуже довгий час не видавали навіть атестати, дуже затримували їх. Ця ситуація для наших дітей не покращилась – вони в такому стресовому стані, що навіть панікують, як і їхні батьки. І тоді їм допомагаємо ми.

Ми написали в усі польські виші, з якими працюємо, про ситуацію, що склалась: діти затримуються і не приїдуть вчасно на навчання. На сьогодні кожний другий має таку проблему. І на тлі цих бюрократичних непорозумінь, плюс візові питання, ми домовляємося з польськими вишами про більшу лояльність та увагу до наших студентів, і в більшості випадків ВНЗ йдуть нам на зустріч.

А взагалі ми ще протягом року допомагаємо нашим студентам адаптуватись у Польщі, вирішуємо питання з ВНЗ, деканатами, і вони не мають великих труднощів.

Як багато українців зараз виїжджають на навчання в Польщу?

У порівнянні з минулими роками кількість українців, які вступають у польські виші, збільшилась у два рази. Я думаю, це також пов’язано з російсько-українською війною. Тому готуватись до вступу бажано завчасно – навантаження на виші велике, і на деякі спеціальності навіть вводять обмеження.

Пані Олено, завершуючи нашу розмову, розкажіть, будь ласка, які популярні й цікаві пропозиції можуть зробити польські виші українцям?

Ми можемо казати про найпопулярніші міста Польщі, які мають велику кількість хороших вишів: це Варшава, Люблін, Краків, Вроцлав. Але є також невеличкі міста, які мають профільні спеціальні виші з хорошими цінами на навчання.

На сьогодні польські ВНЗ за такими напрямами, як будівництво, сільгоспвиробництво, IT тощо, отримують від Євросоюзу кошти на виплату студентам стипендій. Найпопулярніші спеціальності – це транспорт і логістика, IT, будівельні та інженерні спеціальності, туризм, готельно-ресторанний менеджмент тощо.

Є ВНЗ, які безпосередньо працевлаштовують дітей, відправляють їх на стажування, яке оплачується від 400 до 1000 євро на місяць. Наприклад, є дуже цікавий аграрний ВНЗ у Ломжі, який готовий набирати студентів навіть із запізненням надсилання документів і без знання польської мови.

Батьки, які не планували відправляти дітей у Польщу, але з урахуванням ситуації в Україні змінили своє рішення, завдяки вигідним пропозиціям польських вишів мають можливість навчати дітей за українськими цінами або навіть дешевше.
Розмовляв та підготував Павло Петриченко, Освіта.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар